4 nejlepší české potraviny pro zdravou a silnou imunitu, která odolá každé zátěži a zajistí vám neutuchající příval energie. Pouhé 4 české kvality? Co na to říct? Nejlepší je neříkat nic, a rovnou vše vyzkoušet. Třeba zažijete skutečný zimní zázrak!
Jak hodnotit superpotraviny
Víte, podle čeho si vybrat, co dáte na talíř? Odborníci na stravování mají jasno. Energii a sílu, kterou nám potraviny dávají, můžeme hodnotit nejen podle toho, kolik obsahují tuků, cukrů a bílkovin, ale třeba z pohledu, jestli jsou v něčem „super“.
Jestli mají třeba víc enzymů nebo látek, které působí proti onemocněním kardiovaskulárního systému. Nebo jestli obsahují obzvlášť velké množství vitaminů. A také třeba podle toho, zda se hodí při léčbě některých zdravotních neduhů.
Od šípků po sádlo
Šípky, rakytník nebo černý rybíz mají tolik vitaminu C, že nemá ani smysl porovnávat je s běžnými citrusovými plody. Další potraviny, které si zaslouží přívlastek super, jsou například med, cibule, česnek, nebo dokonce máslo a sádlo! Máslo a sádlo patřily dlouhou dobu mezi potraviny zatracované, přitom oba tuky jsou tělu přirozené, tělo je potřebuje, a navíc skvěle fungují i zevně. Sádlo dokáže udělat s pletí doslova divy!
4 nejlepší české superpotravinové tipy
Kysané zelí
Kysané zelí je doslova vitaminovou bombou plnou vitaminu C, proto jej už kdysi lidé používali jako prevenci kurdějí. Zelí naložené se solí, případně kmínem či jiným kořením, nebo i s jablky v keramickém hrnci patřilo od pradávna k povinné výbavě usedlostí i chudinských domků. Bílé zelí obsahuje dvojnásobné množství kyseliny listové než zelí červené. A červené zelí má zase dvakrát tolik vitaminu C než to bílé. Stačí si vybrat.
Med
Český med je ve světě proslulý, u nás ho ale ročně sníme méně, než je tomu v jiných zemích! 95 % medu tvoří sacharidy, převážně glukóza a fruktóza, které se snadno vstřebávají do krve a rychle doplňují energii. V menším množství med obsahuje i vitaminy a minerály, ale všichni víme, jak skvělý podpůrný prostředek je med při léčbě kašle a nachlazení. Sirup vyrobený z medu a cibule je již tradicí prověřený zachránce našich průdušek, ale také spánku.
Máslo
Tuk naše tělo potřebuje. Funguje jako zásadní zdroj a zásobárna energie. Samozřejmě by se měl konzumovat v optimálním množství, tedy ve stravě by ho nemělo být ani příliš málo, ale ani příliš mnoho. Máslo je tuk bohatý na všechny vitaminy rozpustné v tucích, tedy A, D, E a K, a také betakaroten.
Jedinečný je rozhodně obsah vitaminu A. Ten totiž podporuje kvalitu sliznic, kostí, krvetvorbu i vývoj a zrání pohlavních buněk, tedy spermií a vajíček. Je super pro podporu imunity, aktivuje imunitní systém a uplatní se i při léčbě akné a kožních zánětů.
Lněná a konopná semínka
Lněná semínka se už od starověku používala k léčbě střevních potíží. Namočená semínka totiž utvoří na sliznici zažívacího traktu ochranný slizový film, který vydrží až několik hodin, a pomáhá tak k regeneraci a uzdravování.
Už dvě polévkové lžíce nadrcených semínek denně skvěle poslouží našemu zdraví. Obsahují totiž příznivé množství vlákniny, omega-3 mastných kyselin, minerálních látek, vitaminu E a vitaminů skupiny B.
Konopná semínka mají velký obsah prospěšných tuků, vitaminů, a také bílkovin. Konopné produkty, od semínek po konopný olej či mouku, se doporučují v době rekonvalescence a po fyzicky či psychicky namáhavém výkonu.
Nezatracujme potraviny z českých luhů a hájů, mají nám rozhodně co nabídnout!
